NLB

Neuro Linguistisch Bodywork is ontwikkeld door Jan Voskuil. Hij integreerde allerlei vormen van lichaamswerk en eigen ontdekkingen en ervaringen in de reguliere NLP. Zo werd NLB een studie over hoe je hersenen, je lichaam en emoties met elkaar verbonden zijn en op elkaar en de omgeving reageren. NLB is vooral de vaardigheid om je hersenen en je lichaam zo te gebruiken dat ze optimaal bijdragen aan je persoonlijke kwaliteit en geluk en dat van de mensen in je omgeving.

(Dit leverde enorm boeiende opleidingen voor mij op. Jan is in de zomer van 2005 overleden. Bij Leef! zet ik een groot deel van mijn ervaringen bij hem en van zijn werk in om je te begeleiden)

Hoe?
Je kunt beslissen hoe je je tijd doorbrengt en met wie je omgaat. Je kunt kiezen wat je eet, leest, kijkt op tv en waar je naartoe gaat op vakantie.
Je kunt ook je woorden kiezen en ook de toon waarop je ze tegen andere mensen zegt. En bovenal kun je je eigen gedachten kiezen.
Je kunt je gedachten kiezen net zoals je uitkiest welke kleren je vandaag aantrekt. Je kunt je hersenen dus bewust sturen.

Als je iets onder controle wilt houden in je leven, doe dat dan met je gedachten.

Wanneer je je gedachten hun gang laat gaan, of gevoelens negeert of onderdrukt begint de ellende.
Bij NLB leer je contact te maken met destructieve gewoontes of onbewuste patronen en ze te onderkennen en te begrijpen (bewustwording) om ze vervolgens om te zetten, afscheid te nemen. Dit gaat met grote vergevingsgezindheid en vastberadenheid. En soms met emotie, het is soms een hele opoffering om ze los te laten. Een verlies van oude, vertrouwde gewoonten. Binnen NLB zijn hier prachtige werkbare structuren voor ontwikkeld die werken via je neurologie, je taal en je lichaam.

Neuro
Bij NLB willen we je neurologie (je hersenen en je zenuwstelsel in je lichaam) optimaal laten functioneren waardoor deze maximaal bijdragen aan je geluk.

Linguïstisch
Linguistiek betekent taal. Taal is één van de middelen waarmee wij mensen met elkaar communiceren. We willen iets bereiken met taal: dat de ander met je meegaat of juist niet, dat de ander iets voor je doet, dat de ander even naar je luistert of een arm om je heen slaat. Taal heeft een diepgaande psychosociale invloed. Door de woorden die je gebruikt zorgvuldig te kiezen, zorg je ervoor dat je de optimale voorwaarden schept om de ander echt te ontmoeten. Dit schept de basis voor goede contacten en desgewenst een diepe intermenselijke intimiteit.

Bodywork
Een ander belangrijk communicatiekanaal is lichaamstaal. Door een bewuste en levendige lichaamstaal word je zelf zichtbaar voor de ander en kun je de ander helpen de gewenste associaties in de hersenen te creëren. Daarnaast kun je via het lichaam oude trauma's bereiken en helpen helen. En uiteindelijk: alle contacten met de buitenwereld lopen via je lichaam.